Followers

Thursday, December 16, 2010

meh mkn kue onde-onde

smekom...
petang yang indah..mkn..mkn...mkn...
tu je keje saye kat umah..
pastu nak salahkan org len lau dah timbang2 berat tu naik!
pening.. pening
hahahaha..

pg td mak suh bangun..
mak: bangunnn...meh tolong wat onde-onde nii..
saye: uumm...(bergolek2 kat katil lg okay!..haha)
5minit pastu
.
.
.
::mak aku start berleter da:::
so xleh tahan
aku bangun
kekekekkekekekeke

so xnak citer byk ngan prangai uduh saye tuh..
cam dak kecik...T_T
jom blaja masak lah
.
.
.
TITLE: ONDE-ONDE MAK SAYE!

mule2 amek la nissan(bukan kereta ok!ni gula melake..hehe) patu potong kecik2 utk intinye
pastukan amek la daun pandan bape elai ekk...lam 6 helai saiz sedehana n blande ngan air nak amek jusnye
yang kaler ijau tuh lee..
pastu dah setel bland tuh, tapis n amek air pandan tu ketepikannye.
pastu kte masuk kan tepung beras garam secubit ngan air pandan tadii..
gaul2 sampai la da jd doh..dah xlekat kat tgn anda tu
ok la tuh..pastu kte pon uli la bulat2 pastu tekan2 doh kecik tuh letak le inti manisan kecik2 td..
dlm mase yg same, saye g mesinkan isi kelape yg agak mude remaje tuk di buat saljinye..
salji??? ha ha.. ni perkataan untuk salutkan la dengan onde2 yg dah direbus nti..
pas dah siap mesin, kelape tu di campurkan garam sikit tuk rase masin2..emm..sedap!
pastu mak g panaskan air rebusan utk celur onde2 yg siap di bentuk bulat (goteel) ..
dah siap buat bulat-bulat, mak pon letak la dalam air panas utk di celorkan adunan tersebut
celorkan dalam 5-10 minit, agak-agak la yer..
pastu dah masak, warne da tukar jd cam masak2 n lembik2..so toskan..
biar die tersejat air n gaul kan dengan isi kelapa td..
DONE!!

aumm...so yummy okay!
p/s: abaikan kebocoran gula melake tu di merate-rate sbb kesilapan mengentel..haha

okay selamat mencuba

bye!

END 

No comments:

Post a Comment